110: Här är jag nu (81 av 365+1)

fotkurs 19-20 mats 2016 104

Eller rättare sagt, här var jag hela helgen, på fotokurs. För några veckor sedan köpte jag en ny kamera, en Canon EOS 7D Mark II. Jag tyckte om den med en gång men den kändes lite svår. Fler inställningar, fler rattar, knappar, funktioner …
Jag bokade in mig på kursen långt innan jag bestämde mig för kameraköpet, nu känner jag mig trygg med att ha gjort ett bra val. Nästa inköp blir en blixt och ett nytt telezoomobjektiv.

12 tankar på “110: Här är jag nu (81 av 365+1)

  1. obontjillevippen Inläggets författare

   Ja, nu går jag inte tillbaka till min gamla kamera. (Fast jag vill fortfarande behålla den).

   Det var en kurs på Fotografiska museet: Fotografi II – Teknik. Jag har tidigare gått Fotografi II – Bild och Edit – att skapa stories.
   För några år sedan var vi ett par stycken som gick en sommarkurs hos Pixelcat och det var så bra och trevligt. Då kom jag igång igen efter en viss bildtrötthet. Den allra första kameran jag hade var en jag fick överta från min morfar. Han hade köpt den någon gång på 1930-talet. Den krävde en speciell film med bara tolv exponeringar (fast jag fick aldrig ut mer än tio). Jag hade med mig den på alla resor jag gjorde i tonåren, England, Frankrike, USA, Österrike, Spanien, Italien, Grekland … jag bodde ett halvår i Israel, tog med mig fyra filmer (de var både svåra att få tag på och dyra i inköp). Sex månader = 40 bilder. Haha. Varje bild krävde att jag funderade på om den verkligen var värd det.
   Under min första universitetsutbildning ingick det viss fotokunskap och laboratorieteknik, vilket krävde en något mer avancerad kamera än morfars gamla. Jag köpte min första systemkamera för sådär 35 år sedan (förstås en analog). Det var en Chinon, ett slags piratkopia av Canon. Den vägde hur mycket som helst men den var bra. Ingenting ”auto” fanns, allt ställdes in manuellt och bilderna fick jag vänta på tills de var framkallade. Det gällde alltså att försöka lära sig se motivet (något jag dessvärre har tappat bort lite med de digitala kamerorna). Den där Chinon, trots sin kopiestatus, var en av de bästa kamerorna jag haft. Sedan blev det en annan analog kamera, tror det var en Canon. Jag köpte den på en flygplats och det var lite för mycket av spontaninköp. Den trivdes jag inte alls med men bilderna blev rätt bra ändå. Något år senare fick jag en Sony av min man. Den kameran tvärdog på en resa i Australien (typiskt) och gick inte att reparera. Då blev det, på inrådan av Pixelcat, en Canon EOS 700D. Den lärde jag mig på hennes kurs och trivdes bra med men nu var det dags för nästa steg. Den nya kameran är så mycket snabbare (10 bilder/sekund), vilket behövs när jag plåtar basket eller boxning.

   Svara
   1. maltanita

    Vilken intressant läsning ! Du verkar onekligen erfaren när det gäller olika kameror och har provat på en hel del under lång tid. Grattis till din nya kamera och att gå på fotokurs är nog det allra bästa för att lära sig. Själv försöker jag lära själv och det är minsann inte lätt alla gånger. Fick min första kamera, en Instamatic när jag var barn och sen dess inte ägt någon kamera tills år 2011 när jag fick en Canon EOS600D av maken. Fattade ingenting, kunde absolut ingenting men ändå föddes intresset att fotografera och sen har det bara fortsatt. Nu har jag en Canon EOS70D sen ett år tillbaka. Har ännu inte lärt alla finesser men roligt är det 🙂

   2. obontjillevippen Inläggets författare

    Tack, men det vet jag inte om jag är så erfaren. Är förstås mer Canon än Nikon, även om jag faktiskt haft (har) en Nikon fickkamera. Tyvärr har den tappat allt vad fokusinställningar heter, så det är inte roligt att använda den längre. Synd, för den var ett bra komplement när jag inte orkade ta med mig systemkameran. För några år sedan reste jag runt i Kuba och hade bara den och jag tycker att de flesta bilder blev bra. Jag plåtade mest för att dokumentera och göra research, inte för att det skulle vara så tjusigt som möjligt.

 1. ica365

  Grattis grattis till fullformat, jag köpte också ny kamera före jul och visst är det skoj, jag gillar min Canon 5D mark III men massor av inställningar som jag inte har en susning om vad betyder, men med tiden lär man väl sej… Intressant läsning om ditt kameraliv!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s