276: Skördelycka (247 av 365+1)

skördelycka

Första året med växthus och jag har lärt mig att tomater kan drabbas av pistillröta (hade aldrig hört om denna sjuka tidigare) och en sorts vitvingade fjärilar som lägger ägg som ger enorma larver som äter upp tomaterna.
Det krävdes en rejäl gallring och utrensning av sjuka tomater och tomatplantor. Efter ett par timmar såg det till slut riktigt glest ut i odlingsbänkarna.

Så mycket större är skördelyckan när jag ett par veckor senare ändå kan plocka något kilo tomater varje dag.

8 tankar på “276: Skördelycka (247 av 365+1)

  1. obontjillevippen Inläggets författare

   Tack. Ja, det var hett efterlängtat och faktiskt en födelsedagspresent från maken – 2013 (!).
   Först skulle grund gjutas. Sedan upptäckte vi att till den grund vi (här = maken) hade gjutit inte passade med något enda växthus som finns på marknaden. Att beställa måttanpassat glas skulle bli hutlöst dyrt. Då fick vi tänka om. Av en slump fick vi höra om en trädgårdsmästare på ön som skulle gå i pension förra året och göra sig av med sina drivbänkar mm. Maken åkte dit och fick en massa lock till bänkarna och kunde därefter bygga en stomme efter glasens mått. Han skrapade och oljade in och kittade om förra sommaren. Det tog några veckor.
   Under våren monterades glasrutorna och dörr och två små öppningsbara fönster i vardera gavelspets köptes in. Sedan kom mitt jobb med att kärra dit halm spetsat med fårgödsel (med sex vuxna får lider vi aldrig brist på sådant) och fylla på med jord. Nu minns jag inte när jag satte ut mina fröuppdragna miniplantor men i början växte de långsamt. Så plötsligt satte de igång att växa med en decimeter per dygn. Då blev det ju lite för tätt och fuktigt och mina gröna tomater blev bruna på undersidan.

   Svara
  1. obontjillevippen Inläggets författare

   För tätt så solen inte kommer åt varje tomat och för fuktigt. Jag vattnade inte bara jorden utan sprutade även på betonggolvet för att höja luftfuktigheten i växthuset. Det var helt fel sak att göra.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s