285: Spegelvänd (202 av 365+1)

Barcelona 2016 267

Antoni Gaudí har verkligen satt sin prägel på Barcelona. Han var arkitekt och ritade hus i en alldeles egen variant av art nouveau/jugend. I Katalonien kallas stilen för modernisme. Gaudís verk har både impressionistiska, expressionistiska och surrealistiska drag. Det lär inte finnas några byggnadsritningar kvar av Gaudí, däremot modeller av hans hus. Här syns hur han hängde en massa kedjor i en ställning och studerade hur de böjde sig. Så tecknade han av dem och vände teckningen upp och ner – simsalabim hade han ett slags konstruktionsritning. Han måste ha varit något av ett geni på geometri, först på senare år har arkitekter/konstruktörer lyckats visa hur han fick med både hyperbolisk geometri och interpolerade geometriska figurer.

Gaudís verk innehåller dock inte bara avancerad geometri och tillämpning av kunskaper i diverse hantverk, han har också många symboler och mytologiska detaljer.

På vinden av Casa Mila, eller ”La Pedrera” ( = stenbrottet) finns en fin utställning om Gaudís verk.

6 tankar på “285: Spegelvänd (202 av 365+1)

    1. obontjillevippen Inläggets författare

      Från taket hänger en modell med kedjor. Under den ligger en stor spegel som visar modellen från ”rätt” håll. Fotot kanske ser mer avancerat ut än det är. 🙂

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s